Scroll Top

Kızdığım İçin Suçlu mu Hissetmeliyim?

Kızdığım İçin Suçlu mu Hissetmeliyim?

Yaşam serüvenimizde pek çok olay karşısında kızgınlık duygusu ile karşı karşıya kalırız. Kızdığım için suçlu mu hissetmeliyim? Bazen bu durumu normal karşılar bazen ise öfkemiz sonucu verdiğimiz tepkilerden pişmanlık duyarız. çoğu kez engellemeye çalışsak da öfke anında kendimize hakim olamayabiliriz. Peki neden öfkeleniriz? Öfkemizle baş etmek, öfke kontrolü mümkün müdür? Tüm bu soruların cevabını bilmemiz için öncelikle öfkenin kaynağını bilmemiz gerekir.

Öfke duygusu, çocukluk çağlarından itibaren hedeflerimiz karşısında bazı engellerle  karşılaşmamız sonucu bizim bu engellere karşı vermiş olduğumuz bir tepkidir. Esasında öfke, kızgınlık, normal ve sağlıklı bir duygudur. Freud’a göre,’ kızgınlık boşaltım sistemidir’ Kızdığım için suçlu mu hissetmeliyim? Bunun bir sorun olup olmadığı ise, yaşadığımız öfkenin boyutu ve sıklığıdır. Her daim öfkeli bir birey miyiz, yoksa zaman zaman mı öfkemize hakim olamıyoruz, öfkemiz karşısında tepkilerimiz nasıl oluyor? Karşımızdaki insanlar, bizim öfkemizden ne derecede etkileniyor… Bu sorular çeşitlendirilebilir. Örneğin çocuğumuza kızdığımızda sonrasında kendimizi suçlu hissettiğimiz olmuştur ya da bir arkadaşımıza o anlık öfkemizle aslında vermek istemediğimiz bir cevap vermiş ve aslında böyle bir şeyi söylemek istememişizdir, eşimiz ile tartıştığımızda öfkemize  hakim olamayıp geri dönüşü çok zor olan bir davranışta bulunabilir veya söz söyleyebilir bu ve bunun gibi pek çok olay karşısında suçluluk, pişmanlık duygusu yaşayabiliriz; elbette bu çok rahatsız edici bir duygudur; ancak öfke kontrolü sağlamak öfkenin kendisi kadar zorlayıcı değildir.

Öfke Bizi Nasıl Etkiliyor?

Öfke, normal bir duygu demiştik. Peki normal olmayan nedir; öfkenin saldırganlığa dönüşmesidir. Bu sonuç istenmedik bir durumdur. Öyleyse öfke(kızgınlık) bastırılmalı mıdır? Bunun cevabı ise hayır. Çünkü öfkemizi bastırırsak, içimizde bir kartopu misali büyüyecek ve sonunda çok daha kontrol edilemez bir biçimde açığa çıkacak; hem kendimize hem de çevremize fiziksel problemler (psikosomatik) (mide bağırsak rahatsızlıkları ,migren gibi) olarak baş gösterecektik. Halk arasında da  bunu pek çok kez duymuşuzdur ‘ aman içine atma hasta olursun ‘ Evet stres gibi olumsuz ve yıpratıcı duygular hem zihnimiz hem bedenimizi yormakta ve bir süre sonra hissedilir sıkıntılar baş göstermektedir. Kızdığım için suçlu mu hissetmeliyim? O halde öfkemizin sebeplerini, kaynağını, bununla nasıl baş edip sağlıklı olarak dışa vurabileceğimizi öğrenebilmek için Ant Aile Danışmanlığı Merkezimizde alanında uzman aile danışmanlarımızdan yardım almanızı, çevreye ve kendinize karşı olumlu duygular besleyerek öfke kontrollü bir birey olarak hayatınıza devam etmenizi önerir ve yardımcı olmak isteriz.

Aile Danışmanı Meltem Acar

TEL: 05462934687

bir yorum bırakın