Scroll Top

Gerçekten Dinliyor muyuz?

Gerçekten Dinliyor muyuz?

 

gercekten-dinliyor-muyuz?
Ant aile danışmanlık

 

 Karşılıklı ilişkilerimizde pek çok kez gerek ailemizle gerek iş arkadaşlarımızla, dostlarımızla gün boyu iletişim halindeyiz. Ancak çoğu kez çatışmaların yaşanması kaçınılmaz olmaktadır; çünkü gerçekten dinliyor muyuz? bilmiyoruz.

               İş arkadaşlarımız, astlarımız, üstlerimiz, evde ailemiz, ana, baba, eş, çocuklarımıza bir şeyler anlatırız yahut onlar bize bir şeyler anlatırlar. Biz  bu anlatılanların ne kadarını dinliyoruz? Gerçekten anlatılanların yüzde kaçını anlıyoruz? Bir insanın anlattığı bizim anladığımız kadar mı? Dinlemek, duymak ile aynı şey mi? aslıda bizler gerçekten dinliyor muyuz? Bu kavramlar birbirine her ne kadar benzese de aynı şeyler değildirler.

Konuşmadan Önce Dinlemek

              Günlük hayatımızda pek çok araçtan pek çok ileti duyarız.  Bu  bir gürültü olabilir, bir müzik olabilir, bir bebek ağlaması olabilir, ambulans sesi vesaire bunları duyarız ama dikkatimizi vermeyiz. Ancak dinlemek farklı bir kavramdır ve bunun sağlıklı gerçekleşmesi için dinlemenin ne olduğunu bilmemiz ve dinlerken zeka (bilişsel) sürecimizde karşılaştığımız engellerin farkında olmamız ve bu engelleri mümkün olduğunca aşmamız gerekmektedir. Nedir bu engeller? Örneğin karşımızdaki  birey  bize bir şeyler anlattığında onu dinlemeye gayret gösterip, dikkatimizi tamamen ona verebiliyor muyuz yoksa anlattıkları karşısında ona ne cevap vereceğimizi mi düşünüyoruz; savunmaya geçmek için hazırlık mı yapıyoruz? onun aslında farklı bir şeyler kastettiğini düşünerek ondan şüphe mi ediyoruz? Anlattıkları karşısında kendi yaşam deneyimlerimizi düşünüp karşılaştırma mı yapıyoruz ; yani gerçekten dinliyor muyuz? bu ve bunun gibi dinleme engelleri, bizim karşımızdakini, anlatmak istediklerini tam olarak anlayamıyor olmamıza neden olur. tüm bu engellerin farkında olup, etkin dinlemenin,  nasıl olduğunu anlayabilmek, ilişkilerimizi sağlam bir temele oturtabilmek, sağlıklı iletişimi gerçekleştirebilmek amacı ile Ant Aile Danışmanlığı Merkezi olarak, iletişim engellerini aşmanıza yardımcı olarak iyi bir iletişimin temelini sizde oluşturmaya niyet ediyoruz.

Daha detaylı bilgi mi almak istiyorsunuz? Ya da konuyla benzerlik gösteren sorunlarınız mı var? Bu ve buna benzer konularda yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçin.

 

TEL: 0(546) 293 46 87

Yazar Hakkında Bilgi İçin Tıklayınız

Yazan

Aile Danışmanı Meltem ACAR

bir yorum bırakın